Vis in karamelsaus daarbij geroerbakte Chinese broccoli

Dit heerlijke stoofgerecht komt uit Vietnam. Makreel wordt in Nederland vaak gerookt gegeten, maar in Azië bereiden ze de verse makreel graag in zoete sausjes of in bananenbladeren. Wat weinig mensen weten is dat makreel een gezonde vette vis is, maar ook nog eens aardig voor de portemonnee. Het maken van de karamel vergt een beetje oefening en geduld, maar als dit eenmaal gemaakt is, staat je gerecht zo op tafel. Tip: de karamel kun je voor een maand bewaren in de koelkast.

Benodigdheden (4p)

  • 600 gram verse makreel, schoongemaakt
  • 3 eetlepels caramel
  • 4 kleine sjalotten
  • 250 ml visbouillon
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 0,5 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1,5 eetlepel vissaus (haal deze bij de chinees, deze is namelijk zouter dan de gewone vissaus)

Voor de karamel: 200 gram suiker op 250 ml water

Voor de groenten: chinese broccoli (Chinese supermarkt), beetje knoflook, theelepel vissaus, 1 spaanse chilipeper (of een kleine hete chilipeper als je van pittig houdt), een scheutje groentebouillon of water

Bereiding
Maak eerst de karamel. Verwarm hiervoor de suiker met het water en wacht tot de suiker bruin wordt totdat je een stroperig sausje krijgt (voeg zonodig water toe. Let op, de saus kan hard worden maar dat is niet erg). Pel daarna de sjalotjes en snijd ze in vieren. Stoof de sjalotjes op laag vuur gaar in ongeveer 10-15 minuutjes.
Snijd de makrelen door midden, dit mag in de lengte of de breedte. Leg nu de makreel in een pan en doe daar de visbouillon, peper, zout, suiker, sjalotten en 3 eetlepels caramel bij (of meer naar smaak). Breng aan de kook voor ongeveer 3 minuten en laat de vis daarna 15 minuten op laag vuur stoven.
Wok de Chinese broccoli met de knoflook, vissaus, chili en het beetje groentebouillon of water. De broccoli moet gaar zijn, maar nog wel knapperig. Serveer met witte rijst.

Uit: Taste Vietnam, The Morning Glory Cookbook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>