Bananenbrood

Dit recept is gebaseerd en geïnspireerd op het recept van Nigella Lawson. Aangezien Nick niet tegen walnoten kan, heb ik deze vervangen door pompoenpitten en zonnebloempitten. Deze bleken de cake een lekkere bite te geven. Ik heb de hoeveelheid suiker al aanzienlijk verminderd, maar dit zou nog wel wat minder kunnen. De bananen (zeker als ze goed overrijp zijn), geven al een behoorlijke zoetheid mee aan het gerecht.

Ingredienten

 • 100 gr rozijnen
 • 75 ml irish whiskey
 • 175 gr bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl baking soda
 • 125 gram (gesmolten) boter (afgekoeld)
 • 100 gram suiker
 • 2 eieren
 • 300 gram rijpe bananen
 • 30 gr pompoenpitten
 • 30 gr zonnebloempitten
 • 1 tl vanille extract
 • 1/2 tl zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Breng de rozijnen en de whiskey in een pan aan de kook. Haal van het vuur en zet apart. Hoe langer je de rozijnen laat staan, hoe meer van de drank ze zullen opnemen. Zorg ervoor dat je voor gebruik de rozijnen laat uitlekken.

Zeef de bloem, bakpoeder, zout en bakingsoda boven een kom. Klop in een andere kom de gesmolten boter en suiker door elkaar. Voeg daarna de eieren toe en vervolgens de bananen die je hebt fijngeprakt met een vork of gehakt tot moes in een blender. Roer met een houten lepel de rozijnen, zonnebloempitten, pompoenpitten en het vanille extract doorheen.

Voeg daarna in porties het bloem mengsel toe. Doe het beslag in een cakevorm (vet deze van te voren eventueel in en bestuif met bloem tegen plakken) en zet het in de oven voor ongeveer een uur. Controleer met een sateprikker of de cake gaar is (deze moet er schoon uitkomen).

Foto: Bibi Altink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>