Salvador

We zijn aangekomen in Noord-Brazilie voor het tweede deel van onze reis. Salvador is de eerste bestemming. Het was nog even de vraag of onze tassen zouden meekomen met de vlucht vanuit Sao Paolo gezien de transfer tijd van maar 55 minuten, maar dat ging gelukkig goed. Op weg naar de binnenstad vanuit de luchthaven zagen we vooral veel krottenwijken en oude gebouwen, zwart van de uitlaatgassen. Het was moeilijk voor te stellen dat zich hier een UNESCO erfgoed bevindt. Onze pousada waar we verblijven in St Antonio, een wat rustige wijk vlakbij het oude centrum, is erg mooi en schattig.

‘S avonds hebben we ons gelijk gestort in het ritmische leven van Salvador. We vielen met ons neus in de boter met een jazz jamsessie op een mooie locatie: het modern art museum. De muziek was geweldig, er bleek een trompettist mee te doen die heeft gespeeld met Miles Davis. Er was een enorm goede vibe. Overal zaten en stonden mensen van jong tot oud, er waren verschillende eetstalletjes en er was een cocktailbar waar je voor 2,50e de heerlijkste cocktails kon krijgen. Om tien uur was het afgelopen en gingen we met de taxi naar huis. Je kunt hier op veel plekken als toerist na tienen niet meer op straat lopen, had de eigenaresse gezegd, omdat het dan te gevaarlijk is. Even wennen weer na anderhalve week in dorpen waar je alles kon doen wat je wilde..

De volgende ochtend eens heerlijk uitgeslapen en goed ontbeten. Fruit, vers geperst sinaasappelsap, verse broodjes, een eitje (wat hadden we dat lang niet gehad!) en yoghurt met verse muesli! Zal wel door de Frans eigenaar komen. ‘S middags zijn we door het oud historisch centrum gelopen met de gekleurde huisjes. Erg leuk, maar toch ook echt wel aan renovatie toe. Soms zie je hele mooie huizen, terwijl 10 meter verderop zwart besmeurde of afbrokkelende en dichtgetimmerde huizen staan. Bovendien is alles buiten dit centrum echt lelijk en oude troep. Ook zie je hier veel armoede, jonge kinderen die bedelen op straat of knock-out liggen midden op straat waarschijnlijk vanwege de drugs..Zonde, maar je moet er een beetje proberen doorheen te kijken. Salvador is overigens wel echt anders dan Rio. Je ziet hier veel meer afro-brazilianen, vanwege de historische achtergrond van slavenhandel in Bahia. Als blanke ben je hier duidelijk in de minderheid!

‘S avonds wilde we naar Olodum, een bekende muzikale groep, maar helaas waren we te laat. Het romantische restaurant waar we wilde eten was ook dicht, dus we zijn toen maar willekeurig ergens binnen gestapt en hebben daar een traditioneel gerecht uit Bahia gegeten, een heerlijke visstoofpot. We hebben de avond afgesloten met caiprinha’s bij een heel grappig eetcafeetje. De keuken was op de tweede verdieping en alles werd met een mandje aan een touwtje van boven naar beneden gebracht, zelfs onze caiprinha’s, hilarisch! Overal klonk muziek om ons heen en er zaten mensen op straat met elkaar te kletsen. Wat een gezelligheid!

De volgende dag moesten we een busticket kopen naar lencois, een dorpje aan de rand van het national park diamantina, waar we de natuur weer zouden intrekken. Dat bleek nog een heel gedoe. Er was weliswaar een ticket office in het oude centrum, maar daar ging het echt op z’n braziliaans, ‘tranquilo’. Na anderhalf uur eindelijk een ticket bemachtigd te hebben, zijn we gaan lunchen en naar het afro-braziliaans museum geweest. Heel leerzaam! De voorstelling waar we ‘s avonds naar toe gingen, bestond uit een traditionele godendans en een stuk capoera. Heel apart, vooral het eerste stuk waarin de spelers in een soort trance kwamen. Daarna hebben we heerlijke ‘bobo’ (garnalen in cassave saus) gegeten in het romantische restaurant waar we gisteren al heen wilden. Een goede afsluiter voor salvador. Het einde ging uiteraard in stijl. De taxichauffeur bracht in een grote omtrekkende boog ons naar het hostel voor maar liefst 30 reals, terwijl het normaal 8 moest kosten volgens onze hostess celine van het hostel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>